Mgr. Petr Luniaczek, významný jihočeský šachista, českobudějovický trenér mládeže, metodik, autor celé řady hodnotných trenérských materiálů a neúnavný organizátor, už není mezi námi. Ve svém bohatém životě vychoval plejádu výborných šachistů, mnozí se úspěšně uplatnili jak v akademickém, tak podnikatelském prostředí, ale také jako šachoví trenéři a funkcionáři.

25.7.1942 - 8.03.2022

Při vlastní šachové hře dával přednost ligovým soutěžím, které hrál až téměr do šedesátky. Jak jeden z mála českých šachistů se mohl pochlubit ligovým vítězstvím na tehdy mladičkým Davidem Navarou, nejlepším českým šachistou poslední dekády. Původním povoláním matematik byl mužem všestranných zájmů, miloval turistiku, byl zdatným cestovatelem, fotografem, spisovatelem, vydal řadu publikací zaměřených na lidovou architekturu v ČR, organizoval regionální výstavy na toto téma. Pozoruhodná je např. jeho brožura s názvem „Co vidíme z ochozu Černé věže v Českých Budějovicích“ (2019) nebo série knih o putování za lidovou architekturou, které vydával ve svém vydavatelství.

V článku na chess.cz najdete i několik jeho partii, mimo jiné jak v roce 1958 porazil budoucího slovenského velmistra Jána Plachetku.

Jihočeská šachová obec se smutkem, ale zároveň s úctou a vděčností vzpomíná na jeho životní dílo. Čest jeho památce!